Verhuurhypotheek
Aankoop verhuurde woningDe huizenmarkt is booming en er is een groot tekort aan betaalbare huurwoningen. Veel mensen en investeerders komen daardoor op het idee, om een woning aan te kopen voor de verhuur aan bijvoorbeeld studenten of particulieren. Maar hoe zit dat met het verkrijgen van een hypotheek?
Verhuurhypotheek
Een woning aankopen voor de verhuur kan je zien als een vorm van beleggen. Enerzijds heb je de waarde van de belegging an sich, namelijk de woning. Die kan meer, of minder waard worden. Maar er is ook een doorlopend rendement. De huurinkomsten, althans zolang die er zijn. De huurinkomsten zijn in deze huidige tijd, waarin er schaarste is aan betaalbare huurwoningen, een redelijke zekerheid.
Als je het hebt over rendement, is het ook van belang om na te denken over de kosten. Onder andere de hypotheeklasten, de exploitatie van de huurwoning, het onderhoud en het goed verhuurderschap wat hierbij komt kijken. Je loopt risico op wanbetaling. Dat kan een flinke strop zijn. Je kan een huurder vanwege de huurbescherming immers niet zomaar op straat zetten. Een gezonde financiële buffer voor onvoorziene omstandigheden is dus wel van belang.
Tot slot is het de vraag of je zomaar mag verhuren. In steeds meer gemeentes ontstaat een steeds strenger beleid. Moet je wellicht een vergunning aanvragen?
Aandachtspunten
Er zijn meerdere hypotheekverstrekkers waar je terecht kunt voor een verhuurhypotheek voor een verhuurde woning. Vaak financieren banken en hypotheekverstrekkers maximaal 70-90 procent van de woningwaarde in verhuurde staat. De waarde in verhuurde staat is vaak minder dan de waarde wanneer je de woning zelf bewoond. Dat komt doordat een huurder over het algemeen minder zorgvuldig om gaat met de woning dan de eigenaar zelf.
Heb je een eigen woning en is er sprake van overwaarde? Dan loont het zich meestal om ook de eigen woning in te zetten als zekerheid/onderpand voor het verkrijgen van de hypotheek. Het kan namelijk zijn dat de hypotheekverstrekker een risico-opslag hanteert op de hypotheekrente. Een verhuurde woning (gedwongen) verkopen is vaak niet zo gemakkelijk. Via een gerechtelijke procedure moet immers eerst afscheid worden genomen van de verhuurder, die mogelijk huurbescherming geniet. Dat maakt een verhuurde woning voor een bank of hypotheekverstrekker minder courant.
Ben jij op zoek naar de meest voordelige verhuurhypotheek voor een verhuurde woning? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.
FISCALE REGELS
Sluit jij een hypotheek af voor een standaard woning? Dan krijg je over die hypotheek in de regel hypotheekrenteaftrek. De rente van de hypotheek voor een tweede woning, een vakantiewoning of een verhuurde woning is niet aftrekbaar. Het maakt niet uit of je je eigen woning als onderpand gebruikt voor de hypotheek. Het gaat namelijk niet om het onderpand (ook wel de zekerheid), het gaat om het doel. Belastingtechnisch heb je dus te maken met andere regels wanneer je woning aankoopt voor de verhuur.
Geen zorgen, daar zorgen wij voor!
Wil jij een verhuurhypotheek voor een verhuurde woning? Dan ben je bij VIND aan het juiste adres. Dankzij onze jarenlange ervaring, zijn wij bij uitstek de partij voor het afsluiten van een hypotheek voor een verhuurde woning. Wij denken in mogelijkheden. Ook hulp nodig bij de aan en/of verkoop van je woning? Aarzel dan niet en neem contact met ons op. Wij kunnen je met alles helpen. Ook met de verzekeringen!