Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Inloggen hypotheekdossier

Nieuwbouwhypotheek

Wat is dat?

Een nieuwbouwhypotheek is in feite geen echte hypotheekvorm. Het is simpelweg een lening die je afsluit voor een nieuwbouwwoning. Die lening kan in verschillende vormen. Aflossingsvrij, annuïteiten en/of lineair. Een nieuwbouwhypotheek kan voordelen met zich meebrengen. Nieuwbouw is over het algemeen namelijk energiezuinig, waardoor je bij veel geldverstrekkers een extra korting krijgt op de nieuwbouwhypotheek. Een zogeheten duurzaamheidskorting. Let wel goed op je budget bij het afsluiten van een hypotheek voor een nieuwbouwwoning..

De belangrijkste kenmerken van de nieuwbouwhypotheek

Budgettering
Bij een nieuwbouwhypotheek is het ontzettend belangrijk om een goed overzicht en goede inschatting te maken van alle kosten van de nieuwbouwwoning. De kosten van de grond, de aannemer maar ook al het meerwerk. Denk hierbij aan vloeren, plinten, keuken, badkamer, sanitair, tegelzetter, stukadoor, deuren, hang- en sluitwerk, oprit, terras, tuinhuis, overkapping en andere zaken om je woning helemaal compleet te maken. Liever begroot je te ruim dan te krap. Mocht je geld tekort komen, dan moet je immers weer opnieuw een hypotheekaanvraag doen om bij te lenen, met alle kosten van dien. Wij hebben voor jou verschillende hulpmiddelen beschikbaar, om een goede begroting te maken van de kosten van de bouw van je nieuwe woning.

Duurzaamheidskorting
Een nieuwbouwwoning moet voldoen aan de meest recente normen op het gebied van duurzaamheid. Zo bouw je tegenwoordig gasloos, heb je een hoge mate van isolatie en wek je waarschijnlijk ook energie op met behulp van bijvoorbeeld zonnepanelen. Banken en geldverstrekkers willen maar wat graag een duurzame hypotheekportefeuille. Dat wil zeggen dat de woningen waarop zij hypotheken verstrekken energiezuinig zijn. Veel banken en geldverstrekkers belonen je daarom met een duurzaamheidskorting.

Taxatie van een nieuwbouwwoning
Het laten taxeren van een nieuwbouwwoning is vaak helemaal niet nodig. Veel geldverstrekkers gaan akkoord met de koopovereenkomst van de grond, de aanneemovereenkomst van de aannemer en een door jou zelf opgestelde meerwerkspecificatie. De optelsom van die 3 elementen vormen voor de bank de uiteindelijke woningwaarde. Dit worden ook wel de stichtingskosten genoemd. In sommige gevallen is het wel verplicht om een taxatierapport op te laten stellen. Bijvoorbeeld als je de grond al langer geleden hebt gekocht of wanneer je niet werkt met één aannemer maar zelf gaat bouwen. Ook voor CPO-projecten geldt vaak de verplichting van een taxatierapport.

Bouwdepot
Een nieuwbouwhypotheek wordt bijna altijd verstrekt met een bouwdepot. Aan de ene kant heb je een lening (je hypotheek) en aan de andere kant een zak met geld (het bouwdepot). Langzaam maar zeker betaal je vanuit het bouwdepot de facturen van aannemer en overige bouwkosten. Je zult om een betaling vanuit je bouwdepot te kunnen doen, rekeningen moeten kunnen overleggen. Is je woning klaar en resteert er nog een bedrag in het bouwdepot? Dan zal dit resterende bedrag worden afgelost op je hypotheekschuld.

Afbouwgarantie
Veel geldverstrekkers vereisen een zogeheten afbouwgarantie. Het is niet altijd verplicht. Toch kan het ook voor jou zelf belangrijk zijn. Mocht de aannemer failliet gaan, dan heb je de garantie dat je woning toch wordt afgebouwd door een andere aannemer. Daarmee verklein je het risico voor jezelf en voor de geldverstrekker.

Hypotheekrenteaftrek
Sluit jij een nieuwbouwhypotheek af voor je eigen woning? Dan kom je in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek moet je wel annuïtair of lineair aflossen in een periode van maximaal 30 jaar.

Heb jij interesse in een nieuwbouwhypotheek? Neem dan contact op. Hulp nodig bij de aankoop en/of verkoop van je woning? Check dan ook onze website www.vindmakelaardij.nl.

Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

0478 70 05 10 info@vindfinancieeladvies.nl 043 204 15 43
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×