Autoverzekering
Hoe zit dat nou?Voordat je met die splinternieuwe auto de weg opgaat is het misschien handig om je eerst even te verdiepen in de autoverzekeringen. Een autoverzekering is namelijk wettelijk verplicht! Op deze pagina helpen we je bij alle vragen die jij waarschijnlijk hebt rondom autoverzekeringen.
Wat is verzekerd bij een autoverzekering?
Zoals eerder vermeldt is een autoverzekering wettelijk verplicht, en dat is niet zomaar. In het verkeer zit een ongeluk vaak in een klein hoekje. Waar je voor bent verzekerd is afhankelijk van de dekking die je afsluit. Bij het afsluiten van een autoverzekering kun je kiezen uit drie verschillende soorten dekkingen.
WA
Dit is de minimale dekking bij een autoverzekering. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid en verzekert je bij schade die je in het verkeer maakt bij de andere partij. Zag je de auto van de buurman even over het hoofd bij het inparkeren? Dan is de schade aan de auto van je buurman verzekerd bij de WA-verzekering. Schade aan je eigen auto is bij deze dekking dus niét verzekerd.
WA + Beperkt Casco
Met een WA + Beperkt Casco verzekering is schade aan je eigen auto wél verzekerd. Althans, sommige schade. Bij deze verzekering is schade aan je eigen auto verzekerd die is ontstaan door externe factoren zoals inbraak, brand, storm, ruitschade, overstekend wild of diefstal. Dit is een aanvulling op de WA- verzekering en de eerder genoemde dekking op schade aan de andere partij is dus hier ook weer van toepassing.
WA + Volledig Casco (All Risk)
Dit is de meest volledige autoverzekering en dekt ook schade die door eigen schuld is ontstaan. Na het afsluiten kun je dus met een gerust hart fileparkeren. Het is nog steeds belangrijk om goed in de voorwaarde te controleren of er bepaalde uitsluitingen zijn. Bij de meeste verzekeringen is schade uitgesloten die is ontstaan door slecht onderhoud aan de auto of ernstige schuld (denk aan veel te hard rijden of rijden onder invloed).
Waar moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering ?
Let bij het afsluiten van je autoverzekering altijd goed op of de dekking aansluit op jouw specifieke situatie en wensen. Elke verzekering kan namelijk andere voorwaarden en uitsluitingen hebben. In dit hoofdstuk zullen we ingaan op verschillende onderwerpen waar je op kunt letten.
Schadevrije jaren
Iedere auto eigenaar bouwt schadevrije jaren op. Dit zijn jaren waarin je, zoals de naam al doet vermoeden, geen schade hebt gehad aan de auto. Of nog specifieker: jaren waarin je geen schade hebt geclaimd bij de verzekeraar. Wanneer je een schade claimt neemt het aantal schadevrije jaren namelijk af. Per schade gaan er 5 jaren af. Let op: je kunt ook een negatief aantal schadevrije jaren hebben. Bijvoorbeeld wanneer je een schade claimt terwijl je maar 2 schadevrije jaren hebt. Je komt dat op -3 schadevrije jaren.
Door het opbouwen van schadevrije jaren ontvang je korting op de verzekeringspremie. Schadevrije jaren worden bijgehouden in de database van Roydata. Wanneer je van verzekeraar switcht kan deze verzekeraar dus makkelijk je schadevrije jaren ophalen. Hoe veel korting je krijgt verschilt per verzekeraar. De maximale korting kan bij sommige verzekeraars oplopen tot wel 80%.
Bonus-malus ladder
Zoals eerder beschreven verschilt de hoogte van de korting (bonus) voor schadevrije jaren per verzekeraar. Het kan ook zijn dat je geen korting krijgt omdat je een negatief aantal schadevrije jaren hebt. In dat geval moet je juist meer premie betalen (malus). Voor het vaststellen van deze premiekorting gebruiken ze allemaal een eigen bonus-malustabel. Hierin lees je gemakkelijk hoeveel procent premiekorting je ontvangt per aantal schadevrije jaren.
Voorbeeld
No-claim garantie
Maar hoeveel levert het nou echt op? Is de no-claim garantie echt interessant? Meer hierover lees je in dit artikel over de no-claim garantie.
Beginnend bestuurder
Als beginnend bestuurder is het verzekeren van je auto vaak een stuk duurder dan op latere leeftijd. Dit komt natuurlijk mede door het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Daarnaast nemen niet alle verzekeraars mensen onder de 21 aan voor een autoverzekering. Tot je 25e betaal je in de meeste gevallen ook nog eens een premietoeslag omdat je nog in een ‘risicogroep’ hoort.
Kilometrage
Bij het afsluiten van een autoverzekering zul je bij de meeste verzekeraars moeten aangeven hoeveel kilometer je per jaar verwacht te gaan rijden. Dit noemen we kilometrage. Dit is voor de verzekeraar belangrijk omdat je risico op schade groter wordt als je meer kilometers rijdt.
Inzittendeverzekering
Een van de mogelijk aanvullende dekkingen is de inzittendeverzekering. In het verkeer kun je te maken krijgen met gevaarlijke situaties. Hierbij kan er schade ontstaan aan je voertuig, maar ook aan jezelf (of je bijrijders). De inzittendenverzekering dekt letselschade, invaliditeit, overlijden en verschillende soorten van overige en materiële schade zoals woningaanpassingen bij invaliditeit of uitvaartkosten. Er zijn twee verschillende soorten inzittendenverzekeringen: ongevallen en schade. De ongevallenverzekering inzittenden keert een (percentage van een) vast bedrag uit bij invaliditeit of overlijden. De mogelijke uitkering is dan ook veel lager dan bij de schadeverzekering inzittenden. Wij adviseren daarom ook in de meeste gevallen een schadeverzekering inzittenden (SVI) omdat deze de werkelijk geleden schade uitkeert. Denk hierbij aan de volgende schades:
- Letselschade
- Misgelopen inkomsten
- Smartengeld
- Schade aan spullen in de auto
- Aanpassingen aan de woning bij invaliditeit
- Medische kosten die niet worden vergoed door de zorgverzekering
- Uitvaartkosten
Autoverzekering afsluiten?
Wil jij je auto verzekeren? Dat kan bij VIND Financieel Advies! Je kunt hier gratis je offerte aanvragen of bel even naar ons kantoor. We helpen je graag verder. Ook voor al je vragen rondom makelaardij staan we voor je klaar.