Hypotheek overnemen na scheiding
Hoe zit dat?Wanneer je gaat scheiden of overweegt te gaan scheiden komt er een moment dat je moet beslissen wat er met de gezamenlijke woning en de bijbehorende hypotheek gaan doen. Wat moet er worden geregeld zodat jij of je partner de hypotheek kan overnemen en in de woning kan blijven wonen? Heb je wel voldoende inkomen om de woonlasten zelf te blijven betalen? Wat komt er allemaal nog meer bij kijken? Je leest het op deze pagina.
Hypotheek overnemen na scheiding
Een scheiding kan zorgen voor een stressvolle periode. Duidelijk afspraken maken over wat er gebeurt met de woning en bijbehorende hypotheek is daarom belangrijk. In de woning blijven wonen door het uitkopen van je ex-partner kan verschillende voordelen hebben. Allereerst is het voor jou en je eventuele kinderen prettig dat je niet hoeft te verhuizen. Je hoeft niet te wennen aan een nieuwe omgeving. Daarnaast bespaar je verhuiskosten en betaal je in sommige gevallen geen of beperkt overdrachtsbelasting. Als er sprake is van gemeenschap van goederen betaal je geen overdrachtsbelasting. Dit geldt wanneer er sprake is van een eigendomsverhouding tussen de 40% en 60%. In andere gevallen kan er een vrijstelling gelden ook wanneer er sprake is van beperkte gemeenschap van goederen.
Stappenplan
Er zijn een aantal stappen die gevolgd moeten worden bij het uitkopen van een ex-partner. Te beginnen bij een waardebepaling van de woning. Je zal met je partner moeten afspreken voor welk bedrag je je ex-partner moet uitkopen. Dit kan door een waardebepaling die je samen doet of door middel van een taxatie. Je wil niet dat er onenigheid ontstaat over het bedrag dat er betaald moet worden. Afspraken leg je dan ook goed vast in een convenant of soortgelijke overeenkomst.
Vervolgens kun je de restschuld overnemen en de hypotheek op jouw naam zetten. Het is daarbij belangrijk dat je goed kunt onderbouwen waarom de hypotheek voor jou betaalbaar is nu het alleen op jouw inkomen aankomt. Op basis van de waarde van de woning en de eigendomsverhouding bepaald je de hoogte van de uitkoopsom. Bij de notaris kun je vervolgens in een akte van verdeling vastleggen dat de gehele woning aan jou is overgedragen.
De uitkoopsom
Bij het berekenen van de uitkoopsom is het belangrijk dat er een overwaarde is. De overwaarde is het (positieve) verschil tussen de verkoopopbrengst en de bijbehorende lening. De opbrengst moet dus hoger zijn dan de schuld. Bij een scheiding zal deze overwaarde zal moeten worden verdeeld tussen jou en je ex-partner. Meestal is dit de helft. Om de uitkoopsom te berekenen is het ook goed om rekening te houden met overige, gezamenlijke eigendommen en vermogensbestandsdelen die moeten worden verdeeld. Denk hierbij aan beleggingen, de spaarrekening, vervoersmiddelen etc.
Is er geen overwaarde? Dan moet de eventuele restschuld onderling verdeeld worden. Mits er geen andere afspraken worden gemaakt betaald de vertrekkende partner een deel van de restschuld betalen aan de partner die in de woning blijft wonen.
Hoe nu verder?
Wanneer jij je ex-partner uitkoopt kan het zo zijn dat je jouw hypotheek wil verhogen met de hoogte van de uitkoopsom. Hierbij is het belangrijk om je goed te laten adviseren door een hypotheekadviseur. Als je gebruik wil blijven maken van de hypotheekrenteaftrek moet je namelijk minimaal annuïtair aflossen. Voor je ex-partner geldt op dat moment dat hij/zij te maken krijgt met de bijleenregeling. De ontvangen overwaarde (vanuit uitkoopsom) mag niet zomaar worden besteed aan een nieuwe kledingkast of auto. Dit moet geïnvesteerd worden de eventuele aankoop van een nieuwe woning.
Een nieuwe partner
Wil je de hypotheek overnemen samen met je nieuwe partner? Dan zal je nieuwe partner ook hoofdelijk aansprakelijk worden voor de desbetreffende hypotheekschuld en de betalingen daarvan. Ook in dit geval is het belangrijk om te regelen dat je ex-partner wordt ontslagen uit jullie gezamenlijke hypotheek. Hierdoor is hij/zij niet meer aansprakelijk voor de schuld en kan hij/zij een eventuele nieuwe woning aankopen.
Advies en ondersteuning bij scheiding
Met betrekking tot de woning en hypotheek kunnen wij je goed ondersteunen en adviseren. Neem hiervoor contact op met onze adviseurs. Daarnaast kan een echtscheidingsadvocaat of mediator helpen met het maken van afspraken, de verdeling van eigendommen en helpen bij andere bijkomstigheden van de scheiding. Wil je de woning toch verkopen? Ook daarbij kunnen we je helpen! Kijk hiervoor eens op VIND Makelaardij.