Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Inloggen hypotheekdossier

Waar moet ik opletten bij het aankopen van een nieuwbouwwoning?

Categorie: Hypotheek

Het kopen van een nieuwbouwwoning heeft een aantal voordelen vergeleken met een bestaande woning. Je hebt meer vrijheid om het huis naar eigenwens te maken en ben je verzekerd van een goede isolatie. Er zijn ook een aantal financiële voordelen, zoals minder onderhoudskosten en geen kosten koper. Er zijn ook een aantal dingen waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwbouwwoning:

  • Afwijken van het standaard bouwplan: Er kan meerwerk of minderwerk bij komen kijken. Bij nieuwbouwprojecten is er lang niet altijd een modelwoning om een beeld te krijgen van de ruimte en mogelijkheden. Nieuwbouwwoningen worden aan de hand van een bouwplan opgeleverd. Wil je er veranderingen aanbrengen, bijvoorbeeld een uitbouw of verplaatsing van de afvoer van de wasmachine, dan valt dit onder meerwerk en zijn er extra kosten. Zijn er zaken in het standaardplan die je niet laat uitvoeren, maar zelf gaat regelen, dan is er sprake van minderwerk. Minderwerk kan wel gevolgen hebben voor de garantievoorwaarden op de onderdelen die niet worden gebouwd, of door een andere aannemer uitgevoerd worden.
  • Het koopcontract en aannemerscontract: Je tekent een koopcontract en een aanneemcontract als je een nieuwbouwwoning koopt. Hierin zijn de wederzijdse rechten en plichten tussen jou en de aannemer vastgelegd: Dat jij de eigenaar wordt van de grond en akkoord gaat dat de aannemer werkt aan jou woning op de grond.
  • De nieuwbouwhypotheek en he bouwdepot: De nieuwbouwhypotheek bestaat uit de aanneemsom voor de bouw van het  huis en de koopsom van de grond. Op het moment dat je de hypotheek afsluit, betaal je de grond en de tot dat moment verstreken bouwtermijn. Daarover betaal je grond- en bouwrente. Het overige deel van het hypotheekbedrag wordt gereserveerd als bouwdepot, waaruit de bouwtermijnen en de aannemer worden betaald.
  • Dubbele woonlasten: Je zal niet direct in je nieuwbouwwoning kunnen op het moment dat je nieuwe hypotheek ingaat. Je zult misschien een tijdje ergens anders moeten wonen. Dit kan zorgen voor dubbele woonlasten. Heb je geen eigen vermogen die je hiervoor kunt inzetten, dan zijn er de volgende financiële mogelijkheden: een overbruggingskrediet, bouwrente meefinancieren in de hypotheek, een lening of schenking.
  • Bij de oplevering: Wanneer de nieuwbouwwoning af is, is het belangrijk de opgeleverde woning nauwkeurig te controleren. Een afhankelijke aankoopmakelaar kan je hierbij helpen. Is er meerwerk of minderwerk geweest dan dient dit in het opleveringsrapport te worden vastgelegd.
  • Laat je bijstaan door een deskundige: Door de overeenkomsten, voorwaarden, uitzonderingen en verplichtingen bij de koop en bouw kun je snel het overzicht verliezen. Een aankoopmakelaar zet voor jou de plus- en minpunten op een rijtje. Een hypotheekadviseur kan je vervolgens inzicht geven in jouw persoonlijke situatie en mogelijkheden geven om je dubbele woonlasten te beperken.

Dus weten waar je aan toe bent met een nieuwbouwwoning? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de adviseurs.

Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

0478 70 05 10 info@vindfinancieeladvies.nl 043 204 15 43
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×