Familiehypotheek
Wat is dat?De familiehypotheek is eigenlijk exact hetzelfde als een hypotheek bij een bank. Het enige verschil is dat je de hypotheek afsluit bij familieleden. Je bepaald zelf met je familie welke voorwaarden je afspreekt over de rente en aflossing. Ook bepaal je of het een onderhandse lening wordt zonder hypothecaire zekerheid. Of een lening met hypothecaire zekerheid.
Lening met hypothecaire zekerheid
De lening wordt door de notaris ingeschreven in het kadaster en er wordt een hypotheekakte opgesteld. Kan jij je lasten niet meer betalen? Dan mag diegene van wie je het geld leent (de geldverstrekker) in uiterste geval je woning verkopen.
Lening zonder hypothecaire zekerheid
In dit geval loopt de geldverstrekker het risico dat hij zijn geld niet meer terugkrijgt. Hij heeft geen zekerheid op je woning en kan dus niet overgaan tot een gedwongen verkoop van je woning. In dit geval spreek je eigenlijk niet over een familiehypotheek, maar over een onderhandse lening.
De belangrijkste kenmerken van de familiehypotheek
Voordelen (hogere rente, terugschenken en fiscaliteiten)
Het kan voordelig zijn om van je familie geld te lenen voor de aankoop van je eigen woning. De uitlener ontvangt een hogere rente dan wanneer hij het geld op zijn spaarrekening zet. Over de rente die jij betaalt krijg je (mits de voorwaarden voldoen aan de fiscale vereisten) hypotheekrenteaftrek. Een fiscaal voordeel op een familiehypotheek ontstaat, wanneer jij een hoge rente betaalt die aftrekbaar is. De rente betaal je bijvoorbeeld aan je ouders die het vervolgens weer belastingvrij aan je terug kunnen schenken. Deze constructie is toegestaan volgens de fiscus maar moet niet overdreven worden. Bovendien moet de schenking een bepaalde vorm van “onzekerheid” bevatten. Het moet voldoen aan het onzekerheidsvereiste. Als je van te voren afspreekt dat je ongeacht de omstandigheden jaarlijks een schenking krijgt, kan het zijn dat de fiscus dit ziet als één schenking die in zijn totaliteit ook in één keer belast wordt met schenkbelasting.
Rente
De fiscus stelt (bron: moneywise) dat de rente niet hoger mag zijn dan anderhalf keer het huidige rentetarief voor een vergelijkbare lening. Let hierbij goed op of:
- Dat je een lening bij je familie sluit met hypothecaire zekerheid (een familiehypotheek)
- Dat je een lening bij je familie sluit zonder hypothecaire zekerheid (een onderhandse geldlening bij familie)
De rente van een hypothecaire lening ligt aanzienlijk lager dan de rente van een lening zonder hypothecaire zekerheid.
Aflossing
De afspraken die je maakt over eventuele aflossing bepalen of je in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek. Ben jij starter dan zal je ook bij de familiehypotheek de lening minimaal annuïtair moeten aflossen in een periode van 30 jaar. Mag jij fiscaal gezien nog gebruik maken van een oude aflossingsvorm? Dan kan je er ook voor kiezen voor een aflossingsvrije familiehypotheek.
Combinatie met hypotheek bij een bank
Het bedrag van de familiehypotheek wordt in veel gevallen afgetrokken van de hypotheek die je bij de bank kunt krijgen. Er zijn een aantal geldverstrekkers die een familiehypotheek “financieringslast-neutraal” behandelen.
Wil jij een familiehypotheek afsluiten? Neem dan contact op. Hulp nodig bij de aankoop en/of verkoop van je woning? Check dan ook onze website www.vindmakelaardij.nl.