Verzilverhypotheek
Wat is dat?De verzilverhypotheek staat ook bekend als opeethypotheek. Het is een hypotheek voornamelijk voor (aanstaande) senioren die de overwaarde van hun woning willen gebruiken als aanvulling op het (pensioen)inkomen of om hun woning levensloopbestendig en duurzamer te maken. Soms mag de verzilver- of opeethypotheek ook worden gebruikt voor andere doeleinden zoals het schenken aan kinderen.
De belangrijkste kenmerken van de verzilverhypotheek
Overwaarde op je woning
Om voor de verzilverhypotheek in aanmerking te komen moet je (een forse) overwaarde hebben. De overwaarde kan verzilverd worden door een extra geldlening af te sluiten. De verzilverhypotheek is samen met de eventuele reguliere hypotheek in de regel nooit meer dan 60 tot 80 procent van de totale woningwaarde.
(Tussentijdse) Aflossing
Op een verzilverhypotheek hoef je niet af te lossen. Ook betaal je geen rente. Althans, je betaalt wel rente maar daar merk je zelf in je portemonnee niks van. De rente wordt namelijk op de schuld bijgeschreven. Heb je met de rentebijschrijvingen de limiet van je verzilverhypotheek bereikt of is je woning tussentijds in waarde gedaald? Dan moet je misschien wel (gedwongen) verkopen. Het is daarom ontzettend belangrijk om goed stil te staan bij je toekomst-/woonwensen en de looptijd van de verzilverhypotheek. Je mag de rente ook (deels) zelf betalen uit je inkomsten.
Hypotheekrenteaftrek
Sluit jij een nieuwe verzilverhypotheek voor de verbouwing van je eigen woning? Dan kom je niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek moet je namelijk aflossen in een periode van maximaal 30 jaar.
Heb jij interesse in een verzilver- of opeethypotheek? Neem dan contact op. Hulp nodig bij de aankoop en/of verkoop van je woning? Check dan ook onze website www.vindmakelaardij.nl.