CPO-Holthees
Een hypotheekaanvraag voor de CPO-ledenOp deze pagina lezen jullie belangrijke informatie en de stappen die nodig zijn voor een hypotheekaanvraag voor je CPO-woning.
Aanbesteding
Jullie zijn op dit moment nog druk met de aanbestedingsfase om duidelijk te krijgen welke aannemer voor jullie mag gaan bouwen. Is er uitzicht op een concrete overeenkomst? Dan is het verstandig om ook alvast aan de slag te gaan met de volgende stappen voor de aanvraag van een hypotheek.
Afbouwgarantie
Geldverstrekkers eisen een afbouwgarantie. Voor jezelf is dit ook belangrijk zodat je zeker weet dat de woning wordt afgebouwd wanneer de aannemer failliet gaat. En zoals jullie uit ervaring weten is dit risico aanwezig. Afbouwgarantie wordt verstrekt door bijv. woningborg of bouwgarant. De aannemer kan zelf (al dan niet samen met jullie) bepalen welke partij de voorkeur heeft.
Aanneemovereenkomst
Er zijn standaard modelovereenkomsten van toepassing wanneer er gekozen wordt voor afbouwgarantie. Deze kan je hier vinden en alvast doornemen:
Van hypotheekaanvraag t/m verstrekking
De te nemen stappen voor het afsluiten van een hypotheek zijn in grote lijnen als volgt:
- Hypotheekaanvraag indienen: Zodra er duidelijkheid is over alle bouwkosten en er is uitzicht op een koop- en/of aanneemovereenkomst, kunnen we een hypotheekaanvraag indienen.
- Rente vast zetten: Op het moment van de aanvraag wordt de rente (tijdelijk) voor je vastgezet en heb je afhankelijk van de geldverstrekker een aantal weken (uiteenlopend van 3 weken tot bij enkele geldverstrekkers zelfs 52 weken) de tijd om alle stukken aan te leveren. Lever je stukken niet aan binnen deze termijn, komt het rente-aanbod te vervallen waardoor deze opnieuw wordt vastgesteld.
- Stukken aanleveren: Zijn alle stukken aangeleverd? Dan wordt de hypotheekaanvraag beoordeelt en ontvang je een definitieve hypotheekofferte.
- Finaal akkoord: Na het tekenen van de hypotheekofferte is je hypotheek rond (finaal akkoord).
- Notaris: Afhankelijk van de geldverstrekker moet je binnen 3 maanden tot 12 maanden bij de notaris zijn geweest. Bij de notaris koop je de grond, wordt de hypotheek uitgeboekt en kan de bouw starten.
Termijnen van geldverstrekkers
Geldverstrekkers hanteren zoals je hierboven leest verschillende voorwaarden. Ook als het gaat over de termijn waarop je stukken moet aanleveren en de tijd die je hebt om de hypotheek te laten passeren bij de notaris. Wanneer je passeert bij de notaris, neem je het geld uit de hypotheek daadwerkelijk op om bijv. de grond van de gemeente te kopen.
In de regel heeft een geldverstrekker met een lage en scherpe rente vaak minder gunstige voorwaarden. Bij de goedkoopste geldverstrekkers moet je dan ook vaak in een korte tijd alle stukken verzamelen en na het tekenen van de hypotheekofferte zo spoedig mogelijk naar de notaris (vaak binnen 3 maanden). Ga je over de termijn heen? Dan komt ofwel het rente-aanbod te vervallen en krijg je een nieuwe, mogelijk hogere rente. Ofwel (in het ergste geval) moet je een hypotheekaanvraag geheel opnieuw indienen.
Benodigde stukken
Voor het verkrijgen van een hypotheek moet je diverse stukken binnen een gestelde termijn aanleveren. De geldverstrekker wil om te beginnen graag weten wat de woning in zijn totaliteit gaat kosten. Hiervoor dient te worden aangeleverd:
- Koopovereenkomst grond
- Aanneemovereenkomst bouw woning
- Ingevulde en ondertekende Meerwerkspecificatie
Naast het kostenplaatje is voor de hypotheekverstrekker natuurlijk ook de informatie over je financiële situatie van belang. Denk hierbij aan:
- Meest recente salarisstrook
- Werkgeversverklaring
- Optioneel: Rekeningafschrift met een overzicht van je financiële middelen zoals spaargeld (let op, dit afschrift moet een recente datum bevatten en de naam van de rekeninghouder moet zichtbaar zijn)
- Optioneel: Schenkingsovereenkomst
- Optioneel: Verklaring onvoorwaardelijke inkomensstijging binnen 6 maanden
- Optioneel: Toewijzingsbrief starterslening
Inkomensstijging binnen 6 maanden en onvoorwaardelijk
Heb jij uitzicht op een onvoorwaardelijke inkomensstijging binnen 6 maanden? Dan kunnen we je hypotheek aanvragen op basis van dit toekomstige inkomen. Hiervoor dient je werkgever wel een aanvullende verklaring op te stellen. Een voorbeeld van een dergelijke verklaring kan je hier downloaden. Onvoorwaardelijk wil zeggen dat de inkomensstijging 100% zeker is en dat de werkgever hier niet meer vanaf kan zien.
Tot slot
Hopelijk helpt deze webpagina jullie in de aanloop naar de volgende fase. Succes met alle ontwikkelingen en mochten er nog vragen/opmerkingen zijn, dan stuur ons gerust een whatsapp-berichtje!