Het kiezen voor een duurzame woning biedt niet alleen het voordeel van lagere energiekosten, maar kan ook invloed hebben op de hoogte van de hypotheek die men kan verkrijgen. Financiële instellingen beginnen namelijk meer rekening te houden met de energiezuinigheid van een woning bij het bepalen van het maximale hypotheekbedrag. De kloof in hypotheekwaarden tussen huizen die energie-efficiënt zijn en die veel energie verbruiken kan oplopen tot tienduizenden euro’s. Vooral sinds de stijging van energieprijzen in het najaar van 2022, zijn kopers meer alert op het energielabel van te koop staande huizen. Woningen met lage energielabels (E, F, en G) zijn hierdoor lastiger te verkopen. Ook is er de mogelijkheid om een hogere hypotheek te verkrijgen voor een huis met een hoog energielabel vergeleken met een met een laag label.
Energiezuinige huizen krijgen meer voordeel
De aanschaf van een energie-efficiënte woning wordt steeds aantrekkelijker gemaakt door financiële instellingen. Dit gebeurt door rentekortingen en hogere hypotheekbedragen aan te bieden voor dergelijke woningen. Er bestaan zelfs specifieke hypotheekproducten die enkel beschikbaar zijn voor woningen met een energielabel A of hoger. Het kopen van een woning met een lager energielabel is nog steeds mogelijk, maar komt niet in aanmerking voor deze voordelen.
Verbeterplannen voor een lager energielabel
Sommige geldverstrekkers richten zich nu op hypotheken voor huizen met minstens energielabel C. Voor woningen met label D is een hypotheek nog steeds mogelijk, maar met de voorwaarde van het indienen van een plan om het energielabel te verbeteren naar minimaal C.
Het belang van energiebesparing
Het verminderen van energieverbruik is cruciaal voor zowel milieuoverwegingen als financiële redenen. Met de verwachte stijging van gas- en stroomprijzen in de nabije toekomst, zal dit ook effect hebben op de maandelijkse uitgaven van huishoudens. Overheidsbeleid richt zich op het verduurzamen van woningen, met strategieën zoals het verhogen van belastingen op gas en stroom. Vanaf januari 2024 wordt bijvoorbeeld de belasting op gas verhoogd.
Impact van het energielabel op woningprijzen
Met de toenemende energiekosten en financieringsuitdagingen voor minder energiezuinige woningen, kan er een splitsing in de woningmarkt ontstaan. Woningen met een hoog energielabel kunnen beter in waarde stijgen dan die met een laag label. Woningen met een laag energielabel (E, F, G) kunnen in prijs dalen of langer te koop staan vanwege verminderde interesse.
Het nut van woningverduurzaming
Er zijn tal van redenen om te investeren in het verduurzamen van je woning, zoals het verlagen van je energierekening en het verhogen van de woningwaarde. Het is ook raadzaam om vooraf te checken of je in aanmerking komt voor subsidies. Er zijn verschillende subsidies en leningen beschikbaar voor woningverduurzaming. Een compleet overzicht hiervan is te vinden in de Energiesubsidiewijzer.